Nederland en Azerbeidzjan sluiten belastingverdrag

Den Haag, 23 September 2008 /EZPress/ - Staatssecretaris Jan Kees de Jager en Fazil Mammadov, minister van Belastingen van Azerbeidzjan, hebben op 22 september 2008 in Bakoe het belastingverdrag tussen Nederland en Azerbeidzjan ondertekend.

Het verdrag voorkomt dubbele belasting op inkomen en vermogenswinsten en geeft zekerheid over de fiscale behandeling van inkomsten en vermogen. Daarnaast is het verdrag bedoeld om belastingontwijking te voorkomen en te voorzien in uitwisseling van inlichtingen op belastinggebied. Het verdrag moet nog voor parlementaire goedkeuring worden voorgelegd in Nederland.
De handelsbetrekkingen tussen Nederland en Azerbeidzjan breiden zich in hoog tempo uit: de import vanuit Azerbeidzjan is gestegen van € 3,5 miljoen in 2004 tot € 224 miljoen in 2007. Het verdrag levert een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de economische betrekkingen tussen Nederland en Azerbeidzjan en heeft het tot doel de wederzijdse investeringen in beide landen te bevorderen.

Het belastingverdrag vermindert de administratieve lasten van de belastingplichtige omdat het niet meer nodig is om voor alle inkomensbestanddelen in beide landen aangifte te doen.

In het belastingverdrag is vastgelegd welk land belasting mag heffen over het inkomen van natuurlijke personen en ondernemingswinsten. Voor dividenden geldt een bronheffing van 5% bij een aandelenbelang van ten minste 25% (zonder dit verdrag zou dit 10% zijn geweest). In andere gevallen bedraagt de bronheffing 10%. Voor interest geldt een bronheffing van 10%. Verschillende soorten interestbetalingen zijn van bronheffing vrijgesteld zoals interest betaald aan overheden en in geval van leverancierskrediet. Voor royalties geldt een bronheffing van 5% als het intellectuele eigendom ouder is dan 3 jaar. In andere gevallen geldt een bronheffing van 10%. Zonder verdrag zou dit 14% zijn geweest ingeval royalties vanuit Azerbeidzjan zou worden betaald. Dankzij het verdrag zullen er door Azerbeidzjan geen bronheffingen meer geheven worden over vergoedingen voor technische of management diensten betaald aan een inwoner van Nederland.

//einde bericht

Bron: Ministerie van Financiën

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: