Creatieve industrie en ICT groeien in Almere

Foto:
Het Creative Campus Almere van MAC3Park Businesscenters

Creative Campus Almere - ruimte voor 2000 arbeidsplaatsen

Almere, 15 Juli 2008 /EZPress/ - De creatieve industrie en ICT zijn samen in Almere in de periode 1996-2007 zeer sterk gegroeid met maar liefst 10 procent gemiddeld per jaar. Dat blijkt uit de Cross Media Monitor 2008 die is samengesteld door de stichting IMMovator, TNO en Rabobank. Tezamen zijn de beide groeisectoren in Almere goed voor 6.878 banen. Daarmee neemt Almere de zesde plaats in op de top tien van Noordvleugelplaatsen. Almere laat Haarlem, Nieuwegein, Amstelveen en Zaandam achter zich. Koploper is nog steeds Amsterdam dat met ruim 57000 banen in de Creatieve industrie en ICT de lijst aanvoert.

De brede sector ICT en creatieve industrie zijn sinds 2005 de industriesector gepasseerd waar het gaat om het aandeel in de lokale werkgelegenheid. Sinds 2005 nam het aandeel in de werkgelegenheid toe met 1 procentpunt. Daarmee behoort ze, samen met de zakelijke en financiële dienstverlening en de zorgsector, tot de snelle groeiers. Als geheel nam het aantal banen in de Almeerse creatieve industrie toe met bijna 750 sinds 2005, terwijl het aantal banen in de ICT sinds 2005 met 1000 is gegroeid.

Ruimte om te groeien
Opvallend is dat de banengroei in Hilversum achterblijft. De Media en Entertainment industrie heeft daar geen ruimte meer om verder te groeien en wijkt naar elders uit. Film, radio en televisie groeien juist in Almere. Een kwart van alle creatieve banen bevindt zich in de Media en Entertainment industrie. De monitor concludeert dat er voornamelijk groei is waar ook ruimte is om te groeien. Hier liggen dus duidelijk de kansen voor Almere. De voedingsbodem voor initiatieven als de Creative Campus Almere (CCA) op industrieterrein De Vaart is vruchtbaar.

2000 arbeidsplaatsen
Initiatiefnemer van het CCA is MAC3PARK Businesscenters. Met CCA wil MAC3PARK ruimte bieden aan liefst 2000 arbeidsplaatsen. Deze worden gecreëerd op het voormalige Beierdorf-complex. 'We zijn sinds 2007 actief in Almere en mikken erop dat de groei van de creatieve sector – en dan met name de Media en Entertainment en de Creatieve Zakelijke Dienstverlening – zich in Almere versneld zal aandienen', zegt Peter Broer, manager van MAC3PARK. Volgens Broer spelen aspecten als bereikbaarheid, voldoende uitbreidingsmogelijkheden en betaalbare vestigingsmogelijkheden voor starters een belangrijke rol bij de keuze om zich in Almere te vestigen. 'Wij merken dat ook aan de grote vraag die er is voor vestiging op het Creative Campus dat wij op het voormalige fabrieksterrein van Beiersdorf op bedrijventerrein De Vaart realiseren. In een voormalige industriële omgeving kunnen zich hier creatieve bedrijven vestigen, groeien en zorgen voor de noordzakelijke kruisbestuiving die zo kenmerkend is voor de creatieve sector.'

Kunstenaars
Almere is wat betreft reclamebureaus en landschapsarchitecten overigens zeer sterk vertegenwoordigd. Zij het dat het aantal banen (320) in de landschapsarchitectuur in de periode 1996-2007 licht is afgenomen. Daar staat tegenover dat het aantal banen in de reclamewereld meer dan verdrievoudigd is. Ook het aantal banen in de software is in 10 jaar tijd explosief gegroeid. Waren er in 1996 nog slechts 205 mensen in de sector in Almere werkzaam, in 2007 was dat gegroeid naar 2494 banen. De kunstensector moet zich in groeistad Almere nog uitkristalliseren: de werkgelegenheid in theaters, musea en galeries en in de podium- en scheppende kunst blijft met slechts 190 nog sterk achter bij het landelijk gemiddelde. 'Wij hopen met het Creative Campus ook voor kunstenaars een inspirerende locatie te zijn. Op het CCA hebben wij ook voldoende ruimte voor ateliers en zelfs voor het inrichten en faciliteren van galerieën', zegt Peter Broer tot besluit.

//Einde bericht

Bron: MAC3Park Businesscenters

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu





Bij dit bericht hoort bijlage Cross Media Monitor.


Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: