Pressroom Woonpartners Midden-Holland

Woningcorporaties ageren tegen vennootschapsbelasting

Waddinxveen, 09 November 2007 /EZPress/ - Ruim 30 woningcorporaties, die deel uitmaken van het kiesplatform Landelijk Wonen Randstad (LWR), zijn fel tegen de plannen van het kabinet om een integrale vennootschapsbelasting voor woningcorporaties in te voeren. Dit houdt in dat corporaties vanaf 2008 niet alleen belasting moeten betalen over commerciële activiteiten, maar ook over sociale uitgaven. Niet alleen de sociale verhuurders, maar ook de huurders worden hier de dupe van.

`Huurders worden de dupe` "


De corporaties, die allemaal actief zijn in het landelijk (niet verstedelijkt) gebied in en rond de Randstad, geven aan dat ze elke euro maar één keer kunnen uitgeven. Volgens hen zullen de plannen onder meer leiden tot minder investeringen in de bouw en renovatie van sociale huurwoningen, de leefbaarheid in de wijken en andere sociale activiteiten. Bovendien kunnen de plannen consequenties hebben voor de huurprijzen. Niet alleen de corporaties verzetten zich tegen de invoering van belasting over sociale huuractiviteiten. Ook de VNG, de Woonbond en diverse Tweede Kamerleden maken zich hierover ernstig zorgen. Datzelfde geldt voor veel gemeenten.

In de week van 20 tot 22 november wordt het Belastingplan 2008 in de Tweede Kamer behandeld. Eén van de onderdelen van dit plan is het invoeren van de integrale vennootschapsbelasting voor woningcorporaties. Als het aan het kabinet ligt moeten corporaties met ingang van volgend jaar, net als gewone ondernemingen, vennootschapsbelasting gaan betalen. Dit zal naar verwachting 500 miljoen opleveren voor de rijksoverheid.

Volgens de corporaties, die zijn verenigd in het kiesplatform LWR, is dat niet terecht. ,,Woningcorporaties zijn geen gewone ondernemingen, maar werken met name voor mensen die om financiële of andere redenen een steuntje in de rug nodig hebben. Het zijn dus maatschappelijke ondernemingen. Die moet je niet willen belasten alsof het gewone bedrijven zijn'', stelt voorzitter en medeoprichter René Mascini van het kiesplatform LWR. Hij is tevens directeur-bestuurder van Woonpartners Midden-Holland, een corporatie die actief is in Gouda, Waddinxveen en Zevenhuizen-Moerkapelle. ,,Tegen een belasting over de commerciële activiteiten bestaat geen bezwaar. De voorwaarden die de fiscus nu stelt aan de exploitatie van huurwoningen zijn echter onwerkbaar in de praktijk. Op deze manier wordt het bouwen van nieuwe huurwoningen een onverantwoorde aangelegenheid voor verhuurders.''

De corporaties wijzen er verder op dat alleen woningcorporaties getroffen worden door de kabinetsplannen. Andere maatschappelijke ondernemingen kunnen nog wel een beroep doen op de wettelijke vrijstelling van de belasting. Hetzelfde geldt voor commerciële verhuurders, zoals dochterondernemingen van pensioenfondsen die woningen verhuren. Dat leidt tot rechtsongelijkheid, zo menen de ruim 30 sociale verhuurders.

De sociale verhuurders zijn bovendien verbaasd over het moment waarop het kabinet de integrale vennootschapsbelasting wil invoeren. Na jarenlange discussies tussen de corporatiebranche en de Rijksoverheid kwam in april 2007 de zogenoemde Vaststellingsovereenkomst tot stand. Hierin werd voor de lange termijn met de Belastingdienst afgesproken dat de corporaties alleen belasting hoeven te betalen over hun commerciële activiteiten. Voorzitter René Mascini van de LWR: ,,Ik vind de overheid onbetrouwbaar als zij een contract met een duur van 6 jaar eenzijdig op wil zeggen terwijl de inkt nog niet droog is. Dit leidt tot eindeloze juridische procedures, waar niemand op zit te wachten en tot minder investeringen in de wijken en de nieuwbouw.''

De corporaties willen graag investeren, maar dit wordt door de kabinetsplannen een stuk lastiger. Als de vennootschapsbelasting wordt ingevoerd, zal dat niet zonder gevolgen blijven. Het grootste kapitaal van woningcorporaties zit nu eenmaal in vastgoed, en staat niet op een bankrekening. De corporaties zullen daarom hun lokale beleidsprogramma's moeten heroverwegen, zowel op het vlak van uitgaven als investeringen. Dit kan betekenen dat huurders voor nieuwbouwwoningen meer huur moeten gaan betalen of dat er meer huurwoningen moeten worden verkocht, om geld vrij te maken.

,,Met invoering van de vennootschapsbelasting voor woningcorporaties betalen huurders straks zelfs mee aan het in stand houden van de hypotheekrenteaftrek, die wat dit kabinet betreft niet ter discussie staat. Zo financieren kwetsbare groepen uit de samenleving de huizenbezitters. Dat kan niet de bedoeling zijn'', zo vinden de corporaties die aangesloten zijn bij het kiesplatform LWR.

Het kiesplatform Landelijk Wonen Randstad is 4 jaar geleden opgericht door ruim 30 corporaties die zijn aangesloten bij Aedes, de overkoepelende vereniging van woningcorporaties. Het kiesplatform zet zich in voor de belangen van alle corporaties in en rond de Randstad, die niet werkzaam zijn in het verstedelijkt gebied. Het gaat dan om het Groene Hart, de Duin- en Bollenstreek, het Westland, de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden, de Hoeksche Waard en de Utrechtse Heuvelrug. Het platform maakt zich onder meer hard voor meer mogelijkheden voor nieuwbouw in het landelijk gebied van de Randstad, meer subsidies voor herstructureringsprojecten en meer en betere voorzieningen op het terrein van wonen, zorg en welzijn.


//Einde bericht

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: