Moslimjongeren op zoek naar identiteit

Hogeschool INHOLLAND en Stadsdeel Slotervaart in debat

Amsterdam, 02 November 2007 /EZPress/ - Vertegenwoordigers van scholen voor voortgezet onderwijs waren gistermiddag aanwezig op een symposium over de rol van godsdienstonderwijs in het leven van moslimjongeren. In de Raadzaal van Stadsdeel Slotervaart spraken Ahmed Marcouch en Ibrahim Spalburg samen met docenten en studenten van de lerarenopleiding Islamgodsdienst van Hogeschool INHOLLAND over de rol van religie in het onderwijs en leven van (moslim) jongeren.

Radicalisering
Ahmed Marcouch ziet dat jongeren op zoek zijn naar hun religieuze identiteit. 'Als hieraan geen aandacht wordt besteed bestaat de kans dat jongeren zich uitsluiten van de samenleving en dat is een kwalijke zaak'. Vanaf het begin van het integratiedebat heeft de islam een centrale rol gespeeld. Het ging dan over culturele integratie en sociaal economische integratie. Religie speelde hierin geen rol. Dat moet veranderen, aldus de stadsdeelraadbestuurder. Door jongeren te onderwijzen in hun eigen religie en die van anderen staan zij steviger in hun schoenen en de maatschappij.

Recht op godsdienstonderwijs
In de wet is vastgelegd dat kinderen en jongeren op openbare scholen recht hebben op een uur per week godsdienst en levensbeschouwelijk onderwijs. Spalburg, directeur van SPIOR in Rotterdam, pleit ervoor van dat recht gebruik te maken. Zo werken in Rotterdam vijf scholen aan een project van SPIOR. Op deze scholen krijgen leerlingen onderwijs over humanisme, christendom, islam en jodendom. Spalburg: Dit is goed voor de samenleving, kinderen (en ouders) begrijpen elkaar beter en respecteren elkaar meer als men kennis maakt met de andere religies.

Doorbraak
Marcouch en Spalurg steken de INHOLLAND-studenten een hart onder de riem. ' Jullie moeten zorgen voor een doorbraak. Het is tijd nu om en brug te slaan naar de autochtone samenleving. Benut het debat.' Het is duidelijk dat er behoefte is aan islam- en godsdienstonderwijs op openbare scholen. Het is ook aan de ouders en jongeren om deze behoefte op de politieke agenda te krijgen.

//einde bericht

Bron: Hogeschool INHOLLAND

Dit is een origineel perspericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: