CBS: Minder werknemers met een vast contract

Den Haag, 08 December 2010 /EZPress/ - In het derde kwartaal van 2010 telde Nederland 5,7 miljoen werknemers met een vast contract. Dat waren er 111 duizend ofwel 1,9 procent minder dan een jaar eerder. De daling was minder groot dan in de twee voorgaande kwartalen en is bijna geheel toe te schrijven aan minder werknemers met een voltijdse aanstelling. Het aantal deeltijders bleef vrijwel constant.

Aantal flexwerkers in de lift
Tot de werkzame beroepsbevolking in het derde kwartaal van 2010 behoorden 682 duizend werknemers met een flexibel contract. Dat was 7,6 procent meer dan een jaar eerder. Het gaat hierbij niet alleen om uitzendkrachten, maar ook om oproep- en invalkrachten. Het herstel van de economie is op de arbeidsmarkt het eerst zichtbaar bij flexwerkers. Dit was het tweede achtereenvolgende kwartaal dat het aantal flexwerkers toenam. Vanaf het derde kwartaal van 2008 tot en met het eerste kwartaal van 2010 daalde het aantal flexwerkers.

Minder werknemers dan een jaar geleden
Hoewel de totale werkzame beroepsbevolking sinds maart weer licht groeit, is het aantal werknemers in de werkzame beroepsbevolking in het derde kwartaal nog steeds lager dan een jaar geleden. De daling op jaarbasis is minder groot dan in de voorafgaande vier kwartalen. In het derde kwartaal van 2010 werkten 6,4 miljoen mensen ten minste twaalf uur per week in loondienst. Dat is 0,9 procent minder dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2010 was het nog 2 procent minder. Bij het intreden van de economische crisis eind 2008 lag het aantal werknemers aanvankelijk nog hoger dan een jaar ervoor. Pas vanaf het derde kwartaal van 2009 werd de jaarontwikkeling negatief.

//Einde bericht

Bron: CBS

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: