Bijna half miljoen huurders willen liever kopen

Zoetermeer, 02 November 2010 /EZPress/ - Bijna een kwart van de huurders (23%) is van plan binnen de komende 12 maanden te verhuizen. Hiervan heeft 40% de voorkeur voor een koopwoning. Dit betekent dat ongeveer 260.000 van de in totaal 2,8 miljoen huurders in Nederland op zoek zijn naar een koopwoning.

Van de huurders die in een huurwoning van een woningcorporatie wonen, zou 10% de huidige huurwoning willen kopen. Dit betekent dat ongeveer 220.000 van de in totaal 2,2 miljoen huurders van woningen van woningcorporaties bereid zouden zijn hun huurwoning te kopen.
Het merendeel van deze potentiële kopers (87%) zou het redelijk vinden als de woningcorporatie de woning voor 80% van de marktwaarde of minder te koop zou aanbieden.

Dit zijn de meest in het oog springende uitkomsten van een onderzoek dat in opdracht van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) door Maurice de Hond (Peil.nl) is uitgevoerd naar de woonvoorkeuren.

'De uitkomsten van het onderzoek ondersteunen de intentie van het kabinet om meer huurwoningen tegen een redelijke prijs om te zetten in koopwoningen,' stelt Karel Schiffer, algemeen directeur van de Nationale Hypotheek Garantie. 'Uit dit onderzoek blijkt dat bijna een half miljoen huurders liever een koopwoning hebben dan een huurwoning. Tegen de achtergrond van de onevenwichtigheden op de woningmarkt kan dit alleen worden gerealiseerd door intensivering van de verkoop van huurwoningen.'

Thans heeft 59% van de huishoudens in Nederland een eigen woning. Vermeerderd met de koopvoorkeur van huurders zou de totale behoefte aan koopwoningen ongeveer 65% van de totale woningvoorraad zijn. Dat is exclusief starters die voor het eerst een stap op de woningmarkt willen zetten.

NHG
De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft tot doel het creëren van een duurzaam gunstig klimaat voor de financiering van het eigen woningbezit in Nederland. Het WEW verstrekt daartoe de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Indien de woning onverhoopt moet worden verkocht en de opbrengst is lager dan de hypotheekschuld, betaalt het WEW de restschuld aan de geldgever. De consument heeft ook het voordeel van een lagere rente. Dit voordeel loopt thans op tot 0,75 %.

//Einde bericht

Bron: NHG

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: