Explosieven Opruimingsdienst ruimt instabiele 500-ponder

Den Haag, 11 September 2010 /EZPress/ - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vrijdagvanavond een bom van 500 pond van Engelse makelij uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht op het terrein van de Vliegbasis Leeuwarden.

De bom is gevonden tijdens voorbereidend bodemonderzoek voor grondwerkzaamheden op de vliegbasis. Het betreft een zogenaamde Engelse 500-ponder. Het explosief bleek instabiel en werd daarom ter plaatse tot ontploffing gebracht. Het transporteren van een bom brengt in dat geval onnodig risico met zich mee. Het was niet nodig om omwonenden van de vliegbasis te evacueren.

Wespennest
Vliegveld Leeuwarden was tijdens de Tweede Wereldoorlog een uitvalsbasis voor Duitse nachtjagers. In totaal werden 400 geallieerde vliegtuigen neergehaald door vanaf Leeuwarden opgestegen jagers. Om deze reden werd het vliegveld, bijgenaamd 'het wespennest', meerdere malen door de geallieerden gebombardeerd. Zodoende worden nog regelmatig projectielen gevonden. Ook de nu onklaar gemaakte bom is tijdens een van deze bombardementen afgeworpen.

//Einde bericht

Bron: Ministerie van Defensie

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: