Chronisch vermoeidheidssyndroom niet tussen de oren

Virus in bloed mogelijk bewijs lichamelijke oorzaak

Hilversum, 06 November 2009 /EZPress/ - Een doorbraak in het onderzoek naar het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS): Amerikaanse wetenschappers ontdekten onlangs dat tweederde van de patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom is besmet met het XMRV-virus. Hiermee denken de onderzoekers te kunnen bewijzen dat ME/CVS, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, niet tussen de oren zit maar een lichamelijke oorzaak heeft.

Onderzoekers Vincent Lombardi van het Whittemore Peterson Institute (Verenigde Staten) en zijn collega`s zijn verantwoordelijk voor deze interessante ontdekking. Zij bekeken het bloed van 101 deelnemers met ME/CVS en ruim 200 gezonde proefpersonen. Bij tweederde van de ME/CVS-patiënten was het XMRV-virus actief, terwijl slechts vier procent van de gezonde mensen geïnfecteerd was.

Virus actief in lichaam patiënten
De onderzoekers zagen dat het XMRV-virus bij gezonde mensen geen eiwitten produceert. Daarom reageert het afweersysteem van deze personen ook niet op de indringer. Bij mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom ligt dat anders. Bij hen maakt het virus actief eiwitten aan en deelt en verspreidt het zich. Het lichaam reageert hierop door een specifieke afweer tegen XMRV in te schakelen. Met heftige lichamelijke afweerreacties en besmetting tot gevolg.

Het XMRV-virus is dus aanwezig en actief in het lichaam van ME/CVS-patiënten, dat is wat dit onderzoek uitwijst. Maar het roept ook nieuwe vragen op. Want is dit virus misschien niet de aanstichter en profiteert het alleen maar van het verzwakte afweersysteem van patiënten? Om daar antwoord op te krijgen is verder onderzoek nodig. Dit onderzoek geeft echter wel een duidelijke lichamelijke afwijking aan bij ME/CVS-patiënten en het bevestigt ook andere onderzoeken die lichamelijke afwijkingen laten zien bij mensen met ME/CVS. Steeds meer onderzoek wijst er bijvoorbeeld op dat ook ontregelde mechanismen in het centrale zenuwstelsel een grote rol spelen bij het veroorzaken van geestelijke en lichamelijk uitputting bij ME/CVS.

CDA kamerlid Ans Willemse-Van de Ploeg
De ME/CVS Stichting Nederland heeft alle onderzoeken die er de afgelopen jaren zijn gedaan gebundeld in een patiëntengids. Ook het laatste onderzoek van de Amerikaanse wetenschappers staat hierin vermeld. De informatiegids wordt op woensdag 11 november aanstaande overhandigd aan CDA kamerlid Ans Willemse-Van de Ploeg tijdens een symposium van de Stichting in het kader van de "Week Chronisch Zieken". U ben van harte welkom om het symposium bij te wonen. Het middagsymposium is van 13.30 tot 16.30 uur in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs, Jaarbeursplein 6 te Utrecht (naast het NS-station van Utrecht). Parkeermogelijkheid: Parkeergarage Jaarbeursplein.

Naar schatting één procent van de wereldbevolking lijdt aan het chronisch vermoeidheidssyndroom. De ziekte kenmerkt zich door een slopende vermoeidheid die vele jaren kan aanhouden. De ziekte is lastig te behandelen zolang de oorzaak onduidelijk blijft. De ME/CVS-Stichting Nederland is de patiëntenorganisatie voor mensen met ME of het chronisch vermoeidheidssyndroom.

//Einde bericht

Bron: ME/CVS-Stichting Nederland

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: