Benchmark BDO financiën algemene ziekenhuizen

Eindhoven, 13 Oktober 2009 /EZPress/ - Er bestaan grote verschillen tussen de individuele resultaten van algemene ziekenhuizen in Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse benchmark onderzoek naar financiële cijfers van algemene ziekenhuizen, uitgevoerd door de branchegroep Zorg van BDO CampsObers Accountants & Adviseurs. De huidige ontwikkelingen zetten het vermogen en resultaat van de algemene ziekenhuizen onder druk. Versterking van de financiële functie en sturingsmechanismen is daarom noodzakelijk.

Uit een analyse van de resultaatontwikkelingen per regio door BDO blijken aanzienlijke verschillen. In de regio Oost is het gemiddelde resultaat per ziekenhuis in 2008 meer dan verdubbeld. Indien het verlies van een ziekenhuis in bijzondere omstandigheden wordt geëlimineerd is de stijging nog veel sterker. In de regio Noord is het resultaat in 2008 met circa 1% afgenomen. In de regio`s West en Zuid is het gemiddelde resultaat toegenomen met respectievelijk 29% en 17%.

Ook de resultaten per ziekenhuis fluctueren sterk, waarbij opvalt dat de grootste ziekenhuizen gemiddeld een resultaatdaling van 1% laten zien. De resultaten van de kleinste en middelgrote ziekenhuizen zijn daarentegen in 2008 toegenomen met respectievelijk 34% en 56%. Uit een nadere analyse blijkt dat de hoogte van de bijzondere baten en lasten een grote impact heeft op de ontwikkeling van de resultaten.

Weerstandsvermogen blijft achter ten opzichte van toenemend risicoprofiel

Het weerstandsvermogen van de algemene ziekenhuizen is in 2008 licht gestegen ten opzichte van 2007, maar zit met 11,9% nog steeds ruim onder het gewenste percentage van bijvoorbeeld minimaal 20%. Het werkkapitaal van de algemene ziekenhuizen is nog steeds sterk negatief. De solvabiliteit bedroeg ultimo 2008 10,5% en is daarmee licht gestegen ten opzichte van 2007 (ultimo 2007: 10%). Zowel de solvabiliteit als de liquiditeit blijven hierbij sterk achter ten opzichte van de benodigde ratio`s gegeven het huidige risicoprofiel van algemene ziekenhuizen.

BDO: versnelling rendementsverbetering en versterking van financiële functie van algemene ziekenhuizen noodzakelijk

Uit recente onderzoeken, zoals van Fakton (voetnoot 1), gericht op de kapitaallasten van ziekenhuizen blijkt dat het beperkte verdienvermogen en de onzekerheden rondom het financieringssysteem van de ziekenhuizen aanzienlijke invloed hebben op de strategische keuzes van de ziekenhuizen.

De afschrijving- en financieringslasten bedragen gemiddeld circa 10% van de lasten van een algemeen ziekenhuis. Het belangrijkste deel van de lasten is derhalve niet gerelateerd aan de kapitaallasten. Voor de balans van een ziekenhuis is de structurering en omvang van de investeringen in onroerend goed daarentegen zeer bepalend. De financiering hiervan is volgens het nieuwe kapitaallastenregime echter meer dan ooit afhankelijk van de `verdiencapaciteit` van een ziekenhuis dan sec van de omvang van de investering.

Het managen en monitoren van het resultaat wordt gegeven deze ontwikkelingen dus cruciaal. In de maatschappelijke verslagen 2008 komen daarentegen relevante sturingsmechanismen beperkt aan bod. Sectorbreed zal hier dus meer aandacht aan moeten worden besteed. Dit naast de vele andere prioriteiten, waaronder het volgen van de steeds veranderende regelgeving.

Sturen op verdiencapaciteit en dus resultaat vraagt om een versterking van de financiële functie. Daarmee moet inzicht ontstaan in de mogelijke resultaatbijdrage per zorgproduct en/of resultaat verantwoordelijke eenheid, uiteraard rekening houdend met de onderlinge verwevenheid en het maatschappelijke belang van de zorgactiviteiten. Door verbetering van het inzicht in de resultaten kan de mate van realisatie van strategische financiële en maatschappelijke doelen worden gevolgd. Hiermee komt een versnelling van rendements - en solvabiliteitsverbetering, ook binnen de huidige beperkte budgettaire kaders, binnen handbereik.

Volledige onderzoek
De branchegroep Zorg van BDO voert jaarlijks een benchmark onderzoek uit naar aanleiding van de gepubliceerde cijfers van algemene ziekenhuizen in Nederland. Het volledige benchmark onderzoek is te bekijken via www.bdo.nl/zorg

Voetnoot 1: Onderzoek van Fakton en gepubliceerd in Rapport commissie Havermans en Eindconsultatie uitvoeringstoets prestatiebekostiging NZA. Fakton is een onafhankelijk adviesbureau op het gebied van waardering en structurering van financiële businesscases voor huisvesting, ontwikkeling en exploitatie van grond, gebieden en gebouwen.

//Einde bericht

Bron: BDO CampsObers Holding BV

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: