Nieuwe Bosatlas over de ondergrond van Nederland

Groningen, 16 Juni 2009 /EZPress/ - Bij de afsluiting van het Internationale Jaar van de Aarde publiceren Noordhoff Uitgevers en Lijn43 op 25 juni De Bosatlas van Ondergronds Nederland. Dertig kennisinstellingen, overheden en bedrijven werkten mee aan deze 96 pagina`s tellende atlas vol kaarten, beelden en grafieken over het best onderzochte stukje van de aarde. Alle middelbare scholen in Nederland ontvangen vijftien exemplaren van deze nieuwe Bosatlas.

De ondergrond van Nederland is bijzonder. Geen enkel land met zo`n slappe ondergrond is tegelijk zo dichtbevolkt. En vrijwel geen ander land in Europa beschikt over een gasvoorraad met zo`n enorme omvang. Maar liefst 400.000 keer boorden geologen een gaatje in de Nederlandse bodem, meestal tot een meter of tien diep, een enkele keer zelfs zes kilometer. Alle kennis die dat opleverde, is in deze atlas overzichtelijk weergegeven in beelden en kaarten.

Acht hoofdstukken geven een kleurrijk beeld van alles wat normaal gesproken onzichtbaar blijft: bodem- en gesteentelagen vol aardgas, grondwater, voedingsstoffen, bodemenergie, metselzand, Romeinse resten, metrotunnels en elektriciteitskabels. Ook nemen we de lezer mee op een reis door de tijd, die Nederland 300 miljoen jaar geleden begon in een Surinaams tropenbos, om via een Afrikaanse zoutvlakte en een Mediterrane binnenzee te eindigen aan de voet van een reusachtige gletsjer. Deze nieuwe Bosatlas ontcijfert de kilometersdikke bodemlagen die zich gaandeweg onder onze voeten ophoopten.

De ondergrond is belangrijk voor de toekomst van ons land, bijvoorbeeld als vrijwel onuitputtelijke bron van water, voedsel, ruimte, erfgoed en energie. Deze Bosatlas brengt de Nederlandse ondergrond in kaart, zodat scholieren kunnen kennismaken met dit maatschappelijk bijzonder relevante vakgebied. Het Ministerie van LNV, Gasunie, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat, TNO, Deltares en Alterra stellen aan alle middelbare scholen van Nederland vijftien exemplaren van deze Bosatlas beschikbaar.

Bosatlas van Ondergronds Nederland
Noordhoff Uitgevers
ISBN 978 9001 12245 4
Winkelprijs E 24,95
Verschijningsdatum 25 juni 2009

De Bosatlas van Ondergronds Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door:
BIELLS
Centrum Ondergronds Bouwen
Centraal Bureau voor de Statistiek
Deltares
Gasunie
Gemeente Amsterdam
Grontmij
IF Technology
Initiatief Bewust Bodemgebruik
Kadaster
KWR, Watercycle Research Institute
Landelijk Samenwerkingsverband GBKN
Lijn43
Ministerie van LNV
Ministerie van VROM
Netbeheer Nederland
NWO Aard- en Levenswetenschappen
Provincie Noord-Holland
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Rijkswaterstaat Waterdienst
SenterNovem Bodem+
SIKB
Stichting Amsterdam Ondergronds
Stichting Kennisontwikkeling Kennisoverdracht Bodem
Stichting RIONED
TenneT
TNO
Universiteit van Amsterdam/IBED
Vewin
Wageningen Universiteit en Research Centrum - Alterra

//Einde bericht

Bron: Noordhoff Uitgevers

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: