Eerste medicijn doorbraak behandeling leverkanker

Laren, 05 Juni 2007 /EZPress/ - Eerste medicijn met gunstig effect op overleving bij leverkanker Nexavar verlengt levensverwachting van patiënten met 44%

Tijdens de internationale 43e meeting van de 'American Society of Clinical Oncology'(ASCO) in Chicago zijn door Bayer Schering Pharma en Onyx Pharmaceuticals opzienbarende studieresultaten gepresenteerd. Nexavar (stofnaam sorafenib) blijkt de gemiddelde levensverwachting bij patiënten met primaire leverkanker met 44% te verlengen, in vergelijking met patiënten die geen medicatie (placebo) namen. Hiermee is Nexavar het eerste medicijn voor behandeling van leverkanker. Tot op heden had bij deze vorm van kanker geen enkele medicamenteuze behandeling effect. In de zogeheten SHARP 1) studie, zijn 602 patiënten met leverkanker gerandomiseerd en geëvalueerd. De patiënten hadden vooraf geen systemische behandeling gehad en kwamen o.a. uit ziekenhuizen in de Verenigde Staten, Europa, Australië en Nieuw Zeeland. In de studie werd primair de overleving vergeleken tussen patiënten die Nexavar ontvingen en patiënten die geen actieve medicatie (placebo) ontvingen. De gemiddelde overleving was 10,7 maanden bij patiënten die Nexavar kregen en 7,9 maanden die placebo ontvingen.

Eerste behandelmogelijkheid

15)'Omdat er tot nu toe geen behandelingsmogelijkheden bestonden die de overleving bij de duizenden patiënten met leverkanker significant verbetert, zullen deze studieresultaten er toe leiden dat Nexavar de standaard eerstelijnsbehandeling zal worden bij deze groep patiënten,'concludeert dokter Josep M. Llovet uit Barcelona die als één van de belangrijkste artsen bij dit onderzoek betrokken was. Hij geldt internationaal als een van de belangrijkste specialisten op het gebied van leverkanker en is tevens als hoogleraar verbonden aan de 'Mount Sinai School of Medicine'in New York.

Studie wegens succes stopgezet

De SHARP-studie kwam in februari al in het nieuws toen Bayer en Onyx het onderzoek vroegtijdig staakten, omdat een onafhankelijke commissie bepaalde dat het primaire uitgangspunt van de studie, het verschil in overleving tussen actieve therapie (Nexavar) en niet-actieve therapie (placebo), bereikt was. De resultaten met Nexavar bleken zo goed, dat het ethisch niet verantwoord werd geacht de placebogroep nog langer het medicijn te onthouden.


Nexavar is momenteel in meer dan 50 landen geregistreerd voor de behandeling van gevorderd (of gemetastaseerd) niercelcarcinoom. Nexavar(r) (sorafenib) tablets is een geregistreerd handelsmerk van Bayer Pharmaceuticals Corporation.

1)Sorafenib HCC Assessment Randomized Protocol (SHARP)


//EINDE PERSBERICHT

Bron: Kodyo PR

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: