Nederland in top 10 wereldwijd onderzoek prestaties 15-jarigen

Arnhem, 04 December 2007 /EZPress/ - Nederlandse 15-jarigen doen het internationaal gezien goed in de natuurwetenschappen. In wereldwijd onderzoek onder 57 landen staat Nederland op de negende plaats. Binnen Europa scoren alleen Finland en Estland beter. Staatsecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) neemt vandaag het rapport met de Nederlandse resultaten van het OESO Programme for International Student Assessment (PISA) 2006 in ontvangst.

In Nederland is het Ministerie van OCW opdrachtgever van het PISA-onderzoek. De uitvoering ervan is in handen van Cito. Het peilingsonderzoek wordt sinds 2000 om de drie jaar wereldwijd uitgevoerd onder 15-jarige leerlingen. PISA verzamelt gegevens over leesvaardigheid en kennis en vaardigheden in wiskunde en in natuurwetenschappen.

Natuurwetenschappen
Het accent van PISA lag in 2006 op kennis en vaardigheden in natuurwetenschappen. Nederlandse leerlingen scoren hierop gemiddeld hoog. Slechts twee Europese landen hebben een hogere gemiddelde score voor natuurwetenschappen: Finland en Estland. In de lijst van alle deelnemende landen staat Nederland op de negende plaats. In een aantal landen, waaronder koploper Finland, scoren meisjes hoger dan jongens, maar in Nederland scoren meisjes significant lager dan jongens.
PISA heeft ook gegevens verzameld over de houding van leerlingen ten aanzien van natuurwetenschappen. Hieruit blijkt dat leerlingen op de praktijkonderwijs-scholen de meeste interesse hebben in natuurwetenschappen. Leerlingen op vmbo tonen veel minder interesse. Ook de interesse van de havo en vwo leerlingen is gering. In alle opleidingstypen tonen meisjes minder interesse in natuurwetenschappen dan jongens.

Leesvaardigheid en wiskunde
Internationaal gezien staat Nederland voor leesvaardigheid op de tiende plaats. Ook België en Duitsland scoren op leesvaardigheid bovengemiddeld. Nederland staat voor wiskunde op de vijfde plaats. België scoort ook bovengemiddeld en staat op de dertiende plaats. Duitsland, Zweden, Ierland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk scoren rond het OESO-gemiddelde.

Trends
In Nederland is tussen 2003 en 2006 een daling in de gemiddelde score voor leesvaardigheid opgetreden, maar deze daling is niet significant. Wel is er in de lage vaardigheidsniveaus een significante daling. De Nederlandse gemiddelde score voor wiskunde is in 2006 vergeleken met 2003 significant gedaald. Deze daling is vooral toe te schrijven aan de lagere prestatie van meisjes. De daling doet zich voor in de hoge vaardigheidsniveaus. Voor natuurwetenschappen is de gemiddelde score nagenoeg gelijk gebleven.

//einde bericht

Bron: Cito Instituut voor Toetsontwikkeling

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: