ICCO: Iedere wereldburger heeft gelijke rechten op schone lucht

Utrecht, 24 November 2007 /EZPress/ - Iedere wereldburger heeft recht op schone lucht. De Verenigde Naties moeten dit vastleggen tijdens de klimaattop in Bali begin december, waar aan het klimaatbeleid voor de toekomst wordt gewerkt. Dat zegt ontwikkelingsorganisatie ICCO in het rapport 'Voorstellen voor een rechtvaardig klimaatbeleid' dat vandaag verschijnt.

Volgens ICCO is amper oor voor de belangen van ontwikkelingslanden als het gaat om klimaat. Ontwikkelingslanden zijn de dupe van klimaatverandering, die vooral wordt veroorzaakt door de te grote voet waarop Westerse landen leven, aldus ICCO.

Het rapport geeft aan dat klimaatverandering op drie manieren moet worden aangepakt: verminder het eigen energiegebruik; vervang fossiele brandstoffen door schone energie uit bijvoorbeeld wind of water en bied financiële compensatie aan landen en bevolkingsgroepen die de minste veroorzakers zijn van de opwarming van de aarde, maar wel het meest te lijden hebben. Want iedere wereldburger heeft recht op schone lucht.

Klimaatverandering is bij uitstek een ontwikkelingsvraagstuk. Voor ons in Nederland is klimaatverandering een bedreiging. We gaan er teveel aan voorbij dat een veranderd klimaat voor ontwikkelingslanden echter al dagelijkse realiteit is; droge gebieden drogen verder uit, kleine eilanden verdwijnen en lage gebieden overstromen. Ontwikkelde landen belasten de atmosfeer te veel en dragen daardoor veel meer bij aan klimaatverandering dan ontwikkelingslanden.

ICCO-directeur Jack van Ham: "Al jaren ligt de CO2-uitstoot in geïndustrialiseerde landen ver boven de toelaatbare grens. Die grens ligt op ongeveer 2 ton CO2-uitstoot per wereldburger. Per Nederlander is de uitstoot maar liefst 11 ton per jaar, terwijl in Mozambique de uitstoot op 0,1 ton ligt. Een nieuw klimaatverdrag moet hier oog voor hebben en het principe van 'de vervuiler betaalt' moet voorop staan."

'Voorstellen voor een rechtvaardig klimaatbeleid' is gebaseerd op een onderzoek dat ICCO liet uitvoeren door de Vrije Universiteit. Doel van het onderzoek was te bekijken hoe een post-Kyotoprotocol zo rechtvaardig mogelijk kan worden vormgegeven. Van Ham: 'En met rechtvaardig bedoelt ICCO dat ieder mens gelijke rechten heeft op duurzame ontwikkeling en dat alle wereldbewoners gelijke rechten hebben op het duurzaam gebruik van de atmosfeer en schone lucht. Volkomen logische uitgangspunten, lijkt me'.

Met de campagne FairClimate wil ICCO in de aanloop naar de VN-klimaatconferentie bijdragen aan bewustwording over klimaatverandering en duidelijk maken dat klimaatverandering voor veel mensen in ontwikkelingslanden al een dagelijkse realiteit is. FairClimate werft in Nederland fondsen, voor klimaatprojecten in arme landen. Zoals in Mali waar door het zakkende waterpeil vissers noodgedwongen zijn overgestapt op tuinbouw. Met steun van ICCO leren zij hoe zij groenten kunnen verbouwen en zo hun voedselsituatie kunnen verbeteren.

ICCO, interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, zet zich in voor een wereld zonder armoede of onrecht. ICCO financiert activiteiten in ontwikkelingslanden die mensen stimuleren en in staat stellen om, op hun eigen manier, een menswaardige leefomgeving in te richten.

//einde bericht

Bron: ICCO

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: