Pressroom ikwilpubliciteit

Kanjertraining wetenschappelijk effectief bewezen

Unieke erkenning voor anti-pestprotocol

Almere, 16 Oktober 2013 /EZPress/ - De anti-pestmethode Kanjertraining is bewezen effectief. Het Nederlands Jeugd Instituut - het landelijk kennisinstituut voor jeugd- en opvoedingsvraagstukken – trekt deze conclusie na analyse van wetenschappelijk onderzoek.

De Almeerse psycholoog Gerard Weide, die de Kanjertraining heeft ontwikkeld en samenstelde, is uitermate trots met de conclusie van het Nederlands Jeugd Instituut (NJI). “Dat onze anti-pestmethode werkt, krijgt nu officiële erkenning. Vanuit de hele wereld is interesse voor onze aanpak. Dat we nu de wetenschappelijke erkenning hebben verkregen, betekent veel voor ons. We kunnen nu met recht en rede pestproblematiek aanpakken in het onderwijs. Wereldwijd zijn er maar weinig programma’s die het niveau van de Kanjertraining kunnen benaderen.”

Pesten is groepsproces
Volgens Weide ligt de basis van het succes van de Kanjertraining vooral in het feit dat bij de aanpak de hele klas betrokken is, evenals de ouders en de leerkrachten. “Pesten is een groepsproces dat zich niet beperkt tot het klaslokaal. Met de Kanjertraining kan de school het pesten bij de wortel aanpakken. Er is daarom een opleidingstraject voor leerkrachten; een klassikale aanpak waarbij veel aandacht is voor de meelopers; het stellen van duidelijke grenzen; en het actief betrekken van ouders.”
Uit onderzoek blijkt tevens dat er grote winst is te behalen wanneer op school een sfeer gecreëerd wordt waarin harmonie en respect centraal staan en pesten en ander agressief gedrag niet worden getolereerd. Goed denken over jezelf en de ander is een middel daartoe. De Kanjertraining blijkt effectief bij het verminderen en voorkomen van sociale problemen en het verhoogt het welbevinden van leerlingen. De Kanjertraining bereikt dit door de relatie tussen leerlingen en tussen leerkracht en leerlingen te verbeteren en agressie en gevoelens van depressiviteit te verminderen (Vliek & Orobio de Castro, 2010; Vliek, Overbeek, & Orobio de Castro - in review).
Een ander punt waarop de Kanjertraining zich onderscheidt is dat de trainingen worden aangeboden vanaf kleutertijd tot in het voortgezet onderwijs.

NJI
Het Nederlands Jeugdinstituut is het landelijk kennisinstituut voor jeugd- en opvoedingsvraagstukken. Het ontwikkelt, beheert en implementeert kennis waarmee de kwaliteit van de jeugd- en opvoedingssector verbeterd kan worden. Het instituut werkt voor en in opdracht van overheden, instellingen en professionals in de sector jeugd en opvoeding. Tot de opdrachtgevers behoren het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Europese Commissie, agentschappen, de centrale overheden, branche- en beroepsorganisaties, instellingen en fondsen.

Links:
Alles over de anti-pestmethode Kanjertraining




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: