Klimaatverandering is 'hot' in Europees bedrijfsleven

Rotterdam, 17 Juli 2007 /EZPress/ - Waar de wereld meer en meer pleit voor acties tegen klimaatverandering, ontplooit het bedrijfsleven ook daadwerkelijk steeds meer initiatieven om klimaatverandering tegen te gaan. Stond klimaatverandering als maatschappelijk relevant onderwerp in 2002 op een achtste plek, dit jaar is het met stip gestegen naar een vierde plek op de agenda van het grote Europese bedrijfsleven, zo blijkt uit onderzoek dat dit voorjaar gedaan is onder de tweehonderd grootste Europese ondernemingen. Ondernemers verwachten bovendien dat dit thema binnen vijf jaar helemaal bovenaan hun agenda staat.

Gevraagd naar hun strategie op uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen - van corruptiepreventie, het broeikaseffect, eerlijke handel, arbeidsrechten tot armoede - wordt corruptiepreventie traditioneel als zeer belangrijk gezien, gevolgd door transparantie & openheid en gezondheid & veiligheid. Klimaatverandering en werknemersrechten volgen momenteel echter kort daarop. Als redelijk belangrijk worden beschouwd zaken als inkomensgelijkheid, eerlijke handel, ecologische diversiteit en opleiding. Het minst warm lopen bedrijven voor armoedebestrijding in het algemeen.

Vooral ondernemers die in staat zijn gebleken de vertaalslag te maken van maatschappelijke kwesties naar hun eigen financiële prestaties ontplooien veel activiteiten op het gebied van maatschappelijk ondernemen. In Europa blijkt dit een toenemend aantal ondernemingen te zijn. Bij deze ondernemingen worden managers ook verhoudingsgewijs meer individueel afgerekend op hun maatschappelijke bijdrage.

"In het verleden was de aandacht voor maatschappelijk ondernemen nog afhankelijk van het enthousiasme van een enkele manager of CEO, momenteel blijken steeds meer ondernemingen in Europa systematische aandacht aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheden te willen en te kunnen besteden. In toenemende mate wordt maatschappelijk ondernemen als een kans en steeds minder als een bedreiging ervaren. Dit is een verheugende ontwikkeling", aldus de onderzoekers.

Daar waar in het verleden vooral de druk van kritische maatschappelijke groeperingen (NGO's) maatschappelijk verantwoord ondernemen stimuleerde, voelen ondernemers momenteel bijna evenveel druk vanuit hun eigen aandeelhouders en consumenten. Tegelijkertijd wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker om goede medewerkers aan te trekken en als onderscheidend kenmerk ten opzichte van de concurrenten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat grote Europese ondernemingen een heel scala van instrumenten inzetten om hun maatschappelijke prestaties te verbeteren. Nagenoeg alle ondernemingen beschikken over een eigen gedragscode en meer dan de helft laat het eigen personeel training volgen op dit gebied. In toenemende mate werken ondernemingen samen met externe partijen om hun maatschappelijke prestaties te verbeteren. Maar liefst tweederde van de ondernemingen neemt bijvoorbeeld deel aan een stakeholderdialoog op het gebied van klimaatverandering.

Voor de directe toekomst verwachten de grootste ondernemingen in Europa dat klimaatverandering het meest urgente onderwerp gaat worden voor het bedrijfsleven. De urgentie van armoede, educatie en inkomensongelijkheid wordt aanzienlijk minder groot geacht.

Het onderzoek is verricht door Prof.dr. Muel Kaptein, Prof.dr. Rob van Tulder, Linda Kooning en Laurens van Vliet die allen verbonden zijn RSM Erasmus University, vakgroep Business-Society Management. Muel Kaptein en Linda Kooning zijn eveneens werkzaam bij KPMG. De resultaten van het onderzoek zijn te vinden op de RSM website.

RSM Erasmus University is een internationaal zeer hoog aangeschreven business school die bekend staat om zijn baanbrekend onderzoek naar duurzaam ondernemen en de ontwikkeling van internationale zakelijk leiders. Het biedt een brede waaier aan Bachelor-Master, doctoraal, MBA en Executive Education programma's. RSM staat in de top 10 van Europese business schools. www.rsm.nl. Binnen RSM Erasmus University richt de vakgroep Business-Society Management zich op de relatie tussen het bedrijfsleven en de (internationale) samenleving.

//einde bericht

Bron: RSM Erasmus University

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: